Wat is ijsklimmen?

Wat is ijsklimmen?

Een bijzonder manier van bergsport is het ijsklimmen. Hierbij wordt opstaand ijs beklommen, met name op bevroren watervallen oftewel ijsvallen. In een aantal gevallen worden bepaalde delen van gletsjers beklommen. Ijsklimmen is ontstaan vanuit het gewone alpinisme: bij het beklimmen van steile gletsjers en met extreme koude was het noodzakelijk om ijsklimtechnieken te ontwikkelen. Voor deze bergsporter werd materiaal ontwikkeld waarmee het mogelijk was om ijsvallen te beklimmen. De pikkel of pickel en de stijgijzers werden onmisbaar. Tegenwoordig behoort dit dan ook tot de standaard uitrusting.

Er doet een verhaal de ronde dat ijsklimmen in ontstaat doordat een verveelde bergbeklimmer plots besloot om te gaan ijsklimmen. Hoewel dit verhaal geloofwaardig klinkt, moet gezegd worden dat ijsklimmen echt is ontstaan uit noodzaak. Ondertussen is ijsklimmen wel een echte uitdaging geworden onder het alpinisme. Daarnaast is dit een van de gevaarlijkste klimsporten die er bestaan. Hierdoor is een goede uitrusting en een gedegen kennis onontbeerlijk. IJsklimmen is ook een officiƫle wedstrijdsport die zowel nationaal als internationaal beoefend wordt.

De sportklimuitsrusting bestaat uit stijgijzers die geschikt zijn om te klimmen langs ijsvallen en verticale wanden, een pickel of ijsbijl als klimhulpmiddel en ijsschroeven. Deze laatste is belangrijk om als zekerpunt in het ijs te gebruiken. Daarnaast is warme kleding uitermate belangrijk. IJsklimmen is een bergsport voor echte durfals. Hiervoor is de nodige kennis en ervaring nodig. Zo is het belangrijk om te weten met welk soort ijs je te maken hebt, de opbouw hiervan en wat de klim -en zekertechnieken zijn. Duurzaam ijs is ijs dat langzaam ontstaan is. Dit ijs is stabieler dan ijs dat in een enkele nacht is ontstaan. Met het blote oog is dit verschil nauwelijks te zien. Door voldoende praktijkervaring op te doen kunnen fouten zoveel mogelijk voorkomen worden.

De veiligheid is bij ijsklimmen erg belangrijk. Vaak worden door de ervaren klimmers geen of te weinig ijsschroeven aangebracht. Zij menen dat ze de energie beter in het geconcentreerd klimmen kunnen steken. Het aanbrengen van ijsschroeven kost immers ook energie. Toch mag de veiligheid nooit vergeten worden: elke zekerheid is er een die onmisbaar is.

Geplaatst in Bergsport en getagd met , , , , .

Geef een reactie