Waar moet je op letten bij het aanschaffen van klimmaterialen?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van klimmaterialen?

Wie ambitie heeft om bergen te gaan beklimmen zal naast tijd investeren in stevige trainingen ook mogen investeren in kwalitatief klimmateriaal. Hoe kies je de ice axe, crampons en klimschoen die bij je past?

Ice Axe

Ice Axes heb je in verschillende maten en kleuren maar waarop moet je letten wanneer je een ice axe koopt? De eerste vraag die je je dient te stellen is of je je zal wagen aan een reguliere alpiene beklimmingen of op zoek bent naar een ijsbijl die zich leent tot ijsklimmen. Deze laatste typeren zich door de kromming. Bij een alpiene beklimming echter dient de ice axe als een soort van trekking pole en kent het slechts een lichte kromming van de schacht. Hierbij is vooral de lengte van de ice axe belangrijk. De ice axe moet immers de sneeuw raken wanneer je deze naast je lichaam houdt.

Stijgijzers

Stijgijzers zijn noodzakelijk wanneer je je op ijs en sneeuw begeeft. Om te klimmen is het aan te raden dat deze van staal zijn en 12 punten bevat en geen 10. Dit verschil ligt hem in de extra twee punten vooraan op de stijgijzer en horizontaal liggen. Daarnaast heb je drie verschillende bindingssystemen om de stijgijzer aan je schoen vast te maken. Deze zijn: step-in, semi step-in en strap-on crampons. Deze laatste zijn de populairste en dus de meest voorkomende. Stijgijzers dienen bovendien over een antisneeuwbaleffect te beschikken. Dit zorgt ervoor dat de sneeuw niet aan je stijgijzer blijft kleven en je dus je grip niet verliest.

Bergschoenen

Het kiezen van de juiste bergschoen is cruciaal wanneer je wil gaan bergbeklimmen. Je wil namelijk dat deze comfortabel zitten tijdens het klimmen. Het eerste aspect waar ze aan moeten voldoen is dat ze compatibel zijn met je crampons. Een vereiste hiervoor is dat de zool niet plooibaar is. Een tweede belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste klimschoen is bepalen of je een single boot, double boot of super-gaiter boot nodig hebt. Hiervoor is het belangrijk je af te vragen in welke temperaturen je zal gaan klimmen.