Een leven lang flow dankzij een bijna-doodervaring

Een leven lang flow dankzij een bijna-doodervaring

Dit is de titel van het boek dat Evert Heintz schreef. In 2002 viel hij onverwachts in een diepe gletsjerspleet. Hij was helemaal alleen. 5 Dagen later zou hij samen met een vriend in dit gebied gaan klimmen. Tijdens een verkenningstocht, midden in de nacht, moest hij over een randspleet klimmen. Dit was nodig om bij de noordwand te komen. Helaas ging het toen fout. 

De knop omzetten

De 43-jarige bergbeklimmer uit Rotterdam vertelt dit in zijn boek. 15 Jaar na het ongeval kijkt hij terug op de bijna-doodervaring die hij meemaakte. Tijdens het fatale moment stortte hij vijftien meter naar beneden. Heinz besloot niet in paniek te raken, maar zocht een weg omhoog. Binnen twee uur was hij weer uit de spleet.

De piramide van inzicht

Op Radio Rijnmond vertelt Heintz dat er tijdens zo’n bijna-doodervaring echt iets met je gebeurt. Het is bijzonder om te merken dat je, als het moet, mentaal veel meer kunt dan je vooraf zou denken. “Je gaat op zo’n moment helemaal voor dat wat je moet doen en vaak is de actie dan ook succesvol”, aldus Heintz. Deze ervaringen, en de lessen die hij eruit leerde, beschreef hij in het boek “Een leven lang flow”. Hij vertelt onder meer over de zogenaamde “piramide van inzicht”. Hierbij gaat het er vooral om dat je volledig verantwoordelijk bent voor je eigen ervaringen. De dingen overkomen je niet, maar je hebt een keuze. 

Radio interview

"Niet zweverig, maar praktisch"

 

Bestel het boek 'Een leven lang flow' bij Bol.com.