Een tocht met een boodschap

Een tocht met een boodschap

Nepalees die 14 hoogste bergen in recordtijd beklom, zág de gevolgen van klimaatverandering.

Meer dan alleen een verbroken record

De klimaatverandering is toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show voor de meesten van ons. Dat geldt niet voor Nirmal Purja. Hij heeft de gevolgen van de klimaatverandering met zijn eigen ogen gezien. Dit alles heeft hij ervaren tijdens zijn recordpoging om de veertien hoogste bergtoppen ter wereld te beklimmen en dat in een periode van minder dan zeven maanden. Waar hij op de Ama Dablam in 2014 nog sneeuw kon smelten om te drinken en te koken, was dit in 2018 niet meer zo. Hij wil mensen nu bewust maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde.


Een tocht met een boodschap

Purja startte zijn ‘Project Possible’ met de boodschap dat Nepalese klimmers meer respect verdienen. Nepalezen worden toch vaak alleen in de rol van drager gezien, maar niet gerespecteerd voor hun kwaliteiten als klimmer. Dat zijn boodschap weinig aandacht heeft gekregen, vindt hij tekenend voor het gebrek aan aandacht dat de Nepalezen krijgen. Het record heeft hij wel ruim verbroken.


Niet alleen

Vroeger was het bedwingen van de hoogste toppen weggelegd voor een selecte groep. Dat dit nu niet meer het geval is, heeft Purja prachtig in beeld gebracht. Zijn foto van de file op de Mount Everest was wereldnieuws.

Na dit record gaat Purja niet met pensioen. De bergen zijn zijn thuis, zoals hij zelf zegt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nirmal Purja MBE - Nimsdai (@nimsdai) op

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nirmal Purja MBE - Nimsdai (@nimsdai) op

 

Lees meer en bron: Project PossibleHLN.