Klimmen in Demir Kapija

Klimmen in Demir Kapija

Vandaag meer over Macedonië, over Demir Kapija om precies te zijn. Twee maanden geleden hebben we bijna twee weken rondgereden door dit Balkanland. Bijzonder!

 

Nee hoor, wij gaan u niet lastigvallen met onze vakantieavonturen. Maar de beelden van Demir Kapija zitten nog steeds in ons hoofd. Waar zijn we? In het zuidoosten van Macedonië, niet al te ver van de grens van Griekenland en Bulgarije.

Om kort de situatie in Macedonië te schetsen: Werkeloosheid 40%. Gemiddeld inkomen 200 Euro per maand. Vluchtelingenstromen op weg naar West-Europa. Een corrupte regering. Een hoofdstad, Skopje, die met gipsblokken en piepschuim door diezelfde regering wordt omgetoverd tot een kruising tussen Las Vegas en Disneyland. Bizar….

Maar terug naar Demir Kapija. Het dorpje wordt gedomineerd door een imposante kalksteenformatie. De rivier de Vardar heeft hier een diepe kloof uitgesleten: Demir Kapija, Turks voor IJzeren poort. Deze naam heeft het dorp gekregen toen het deel uitmaakte van het Osmaanse Rijk. En verder wijnbouw, vooral veel wijnbouw.

Hier hebben we tijdens onze vakantie Valery en Aleksandr Klenov ontmoet. Valery en Aleksandr, afkomstig uit Kazachstan en Rusland, hebben samen de hele wereld rondgereisd, maar een paar jaar geleden zijn ze met hun zoontje Lev neergestreken in Demir Kapija. Aleksandr Klenov, een internationaal bekend bergbeklimmer, zag in de kloof van Demir Kapija een nieuwe toekomst voor hun gezin.

Samen proberen ze het toerisme in deze streek te ontwikkelen. Aleksandr is een klimschool begonnen en heeft inmiddels al tientallen klimroutes uitgezet in de wand van de kloof. Met zijn tweeën runnen ze een klein hostel en een bescheiden camping. Bewonderenswaardig!

Sinds onze vakantie hebben we nog af en toe contact met hen. De zaken gaan goed. Vooral steeds meer bergbeklimmers uit Duitsland weten Demir Kapija te vinden. In de Nederlandse klimmerswereld is de streek blijkbaar nauwelijks bekend. Althans op internet kunnen we geen informatie over deze routes vinden. Bij deze dus!!

Oh ja, en als u toch een actieve vakantie in Macedonië wil, ga dan zeker ook boulderen in Prelip. En als u zich helemaal wilt onderdompelen in de klimmerswereld, overnacht dan in Ikar Hut in Lagadin. De eigenaresse is niemand minder dan Ilina Arsova, de eerste vrouw in Macedonië die de Mount Everest beklommen heeft.

Meer informatie
Valery en Aleksandr Klenov
Rocklandcamp: Climbing, tourism, trening, outdoors activitey, hostel, rooms in Demir Kapija, Macedonia
Afbeelding: Demir Kapija, zuidelijke helling. Routes uitgezet dor Aleksandr Klenov
Verhaal door: Math Berkers, Villa Aberson