Wifi op de Mount Everest

Wifi op de Mount Everest

Bergsporters die in het basiskamp van de Mount Everest aan het acclimatiseren zijn kunnen binnenkort ook hun Facebook checken. Een groot Nepalees telecombedrijf start namelijk met het aanleggen van gratis Wi-Fi in de basiskampen voor bergbeklimmers die aldaar wachten op betere weersomstandigheden om hun tocht naar de Mount Everest voort te zetten.

Een eerdere poging in het aanleggen van een 3G verbinding mislukte jammerlijk, maar dit keer is de kans groot dat het wél gaat lukken. Er worden meerdere manieren getest; van glasvezelkabels die tegen extreme kou kunnen tot technieken op basis van microgolven. Welke techniek gebruikt gaat worden zal nog blijken, maar feit is wel dat bergbeklimmers en toeristen in de nabije toekomst kunnen internetten op grote hoogte.

Natuurlijk is het prettig om van internet gebruik te maken in de basiskampen van de Mount Everest om verveling tegen te gaan of tijd te verdrijven. Maar het grootste voordeel van Wi-Fi is natuurlijk: veiligheid. Met meer communicatiemogelijkheden tijdens rampen of bij ongelukken kunnen hulptroepen tijdig worden ingeschakeld.